Kapadokya Bölgesi’nin eşsiz güzelliklerinden biri olan Kapadokya Paşabağ Vadisi, yurt içi ve yurtdışında dillere destan olan peribacaları ile görenleri adeta büyülemektedir. Yamaçlardan vadiye akan sel sularının, rüzgarında etkisi ile tüflü yapıdaki kayaları aşındırması ile oluşan peribacaları, konik gövdeleri ve mantara benzeyen şapkaları ile muhteşem bir görüntü sergilemektedirler. Rahipler Vadisi olarak da bilinen Kapadokya Paşabağ Vadisi, irili ufaklı peribacaları ile her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Kapadokya Paşabağ’ da bulunan peribacaları en küçüğü bir metre, en büyüğü 15 metre yüksekliğindedir. Kapadokya Atv turu fiyatları için tıklayabilirsiniz. Diğer bir aktivite olan ve son yıllarda popüler Kapadokya Klasik Araba Turu için tıklayabilirsiniz.
Kapadokya Paşabağ Vadisi, zamanında keşişlerin ve rahiplerin inzivaya çekildikleri yer olarak bilinmektedir. İsmine rahipler Vadisi denmesinin nedeni de budur.
Kapadokya Paşabağ Vadisi girişinde Jandarma Karakolu bulunmaktadır. Karakolun özelliği peribacasında olmasıdır. Az ilerde tur otobüsleri ve özel araçların park alanı bulunmaktadır. Buradan biraz ilerleyince karşımıza bir şapel çıkıyor. Devamında ise vadi farklı yollara ayrılıyor. Bu yolların her birinde peribacaları ile harika bir manzara karşımıza çıkıyor. Peribacalarının arasında dolaşmak ayrı bir keyif veriyor. Adeta bir masal kitabının içindeymiş izlenimi veriyor.
Kapadokya Paşabağ Vadisi’nde ki peribacalarının içindeki yerleşim yerlerine geçiş, güvenlik nedeni ile giriş kısmının ters yönüne yapılmıştır. Bu yüzden fark edilmemektedir.
Kapadokya Paşabağ Vadisi’nde gezerken peribacalarının oluşumu hakkında da fikir sahibi olmak mümkündür. Vadide genç ve yaşlı peribacaları yanı sıra oluşmaya yeni başlamış ve yok olmaya başlamış peribacaları görmek de mümkündür. Peribacalarının arasından geçen yollar boyunca oluşmaya ve yok olmaya başlamış, büyüklü küçüklü gruplar halinde sıralanmış yüzlerce peribacasını görebilirsiniz.
Paşabağ ismi, Vadide üzüm bağlarının bulunmasından ve bu üzüm bağlarının Kurtuluş Savaşı’nda üstün başarı göstermiş bir Paşaya hibe edilmesinden gelmektedir.
Vadide üzüm salkımları ile kütükleri, dut ağaçları ve huzur veren kuş sesleri gezintiye ayrı renk katmaktadır. Dilerseniz vadi girişinde ki gözlemecilerde karnınızı doyurarak yürüyüşe devam edebilirsiniz. Vadi içinde ki mağaralar, görenleri bambaşka dünyalara götürmekte ve eşsiz bir atmosfer içine çekmektedir. Ayrıca hediyelik eşya satan sergilerde turistlerin dikkatini çekmekte ve bölgeye ait anı olacak eşyalar satılmaktadır.
Kapadokya Paşabağ Tarihi
Kapadokya Paşabağ Vadisi’nin ortasında bulunan üç başlı peri bacası, Keşiş Simeon’un inziva hücresidir. Yolun sağında bulunan şapel de Aziz Simon’un öğrencilerinin inzivada kaldığına inanılan yerdir. Keşiş Simeon, Roma İmparatorluğu sınırları içinde doğmuş ve otuzlu yaşlarına geldiğinde kendini çileci akıma kaptırarak bir sütun üzerinde yaşamaya başlamış. Kendisine yemek getiren halka vaazlar vermekteymiş. Böylelikle öğrencileri artmış ve hep birlikte Kapadokya Paşabağ Vadisi’ne gelerek inzivaya çekilmişler. Peribacalarını oyarak kaya odaları içine kaya yataklar yapmış ve burada yaşamaya başlamışlardır. Aziz Simeon Şapeli’ne dar bir tünelden ulaşılmaktadır. Şapel içinde oturma, yatma yerleri yanı sıra ocak bulunmaktadır. Şapelin girişinde simetrik haç süslemeler bulunmaktadır. Tam arkasında da manastır bulunmaktadır.
Paşabağ yolunda beyaz bir tepe bulunmaktadır. Buradan güneşin batışı sırasında muhteşem bir manzara izleyebilirsiniz. Turistler gebelikle bu gözlem noktası denebilecek tepede fotoğraf çektirmekte ve manzaranın keyfine varmaktadır. Tepeye tırmanmak her ne kadar zor olsa da, tepeden vadiyi izlemenin vereceği keyif buna değmektedir. Büyüleyici bir panoramik manzara karşısında hayran kalmamak mümkün değil. Tepenin eteklerinden itibaren peribacalarının şahane manzarası başlamaktadır.
Paşabağ Vadisi’ne Ulaşım
Nevşehir – Göreme otoyolu üzerinde Zelve Vadisi yol ayrımına sapınca, Zelve’den hemen önce karşımıza çıkmaktadır. Avanos – Çavuşin otoyolunda, Avanos tarafından gelirken solda bulunan Zelve yol sapağından girerek yolu devam edince Çavuşin’e ulaşmadan hemen önce konumundadır. Bir başka ulaşım seçeneği de Avanos – Ürgüp otoyolundan gitmektir. Milli park içinde yer almaktadır.
Paşabağ Vadisine transfer için taksi ya da araç kiralama hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca tur programlarına katılarak da Kapadokya Paşabağ Vadisi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Paşabağ Vadisi’ne giriş ve otopark ücretsizdir. Tüm vadiyi gezmek için 4-5 saat ayırmanız da fayda olacaktır.
Kapadokya Paşabağ Vadisi’ne Ne Zaman Gidilmelidir?
Bölge dört mevsim ayrı güzellikler sergilemektedir. Ancak ilkbahar ve sonbaharda hava şartları gezmek için oldukça elverişlidir. Özellikle sonbahar mevsiminde Kapadokya Paşabağ Vadisi’nin büründüğü renkler ve büyüleyici atmosfer bir başkadır. Sonbaharda gün batımı ve doğumu sırasında vadiye tepeden baktığınızda inanılmaz güzellikler göreceğinizin garantisini veririz.