Bodrum Kalesi

Bodrum Kalesi Hakkında

600 yıllık geçmişe sahip olan kale, günümüzde Bodrum’un en önemli simgelerinden biridir. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Bodrum Kalesi bulunduğu kara parçası antik çağ öncesinde adaymış ve zaman içinde kara ile birleşerek yarımadaya dönüşmüştür. 33.5 dönüm arazi üzerine kurulmuştur. Her iki yanı liman olan kalenin içinde dünyanın en ünlü su altı arkeoloji müzelerinden birisi bulunmaktadır. İç bahçesinde ise Akdeniz ikliminin ağaçları, bitki ve çiçek çeşitleri olan bir Ağaç Müzesi vardır. Dünyanın dört bir yanından kalenin ihtişamını görmek için her yıl binlerce turist Bodrum’a gelmektedir.

Bodrum Kalesi Hakkında
Bodrum Kalesi Hakkında

Bodrum Kalesi’nin Tarihi

Bodrum Kalesi yapımına 1415 yılında başlanmış ve 1513 yılında yapımı tamamlanmıştır. İnşasında Rodos Şövalyeleri çalışmıştır. Kare şeklinde yapılan kale, Saint Peter Kalesi olarak tarihe geçmiştir. Kalenin 5 ana kulesi vardır. Bunlar, İngiliz Aslanlı Kule, İspanyol Yılanlı Kule, Alman, Fransız, İtalyan Kuleleri olarak adlandırılmıştır. En uzun kulesi 47,50 metre yükseklikteki Fransız Kulesi’dir.

Bodrum Kalesi, 1770 yılında Rus donanması tarafından saldırıya uğramıştır. Kalenin karaya bağlandığı cephedeki duvarları iki kat örülmesine rağmen denize bakan cephe duvarları daha zayıf yapılmış. Bunun nedeni şövalyelerin deniz saldırılarında iyi savunmaya sahip olmaları imiş.  Ayrıca iç kaleye ulaşmak için 7 adet kapı yapılmıştır. Kapıların üstünde haç, ejder, aslan armaları bulunmaktadır.

1895 yılı 2. Abdülhamit döneminde Bodrum Kalesi hapishane olarak kullanılmaya başlanmış. Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan ünlü yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı Bodrum Kalesi’ne sürgüne gönderilmiştir. Burada bir buçuk yıl geçirmiş ve bu süre içinde Bodrum’a hayran olmuştur.

Bodrum Kalesi, Birinci Dünya Savaşı’nda da İngiliz ve Fransız donanması tarafından bombalanarak oldukça ciddi hasar görmüştür.

1964 yılında Müze Müdürlüğü olarak kullanılmaya başlayan Bodrum Kalesi, 1979 yılında Sualtı Arkeolojik Müzesi’ne dönüştürülmüştür.

Bodrum Kalesi, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer almaktadır.

Bodrum Kalesi Sualtı Müzesi

Dünyaca ünlü müze, her mevsim yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır. Müze 1995 yılında Avrupa Müze yarışmasında “ Özel Övgü” ödülü almıştır.

Bodrum Sualtı Müzesi’ne Bodrum Limanı’ndan girilmektedir. Müzenin girişinde Bodrum’un simgelerinden olan Halikarnas Balıkçısı’nın ve Antik Yunan tarihçi ve yazarı Heredot’un büstleri bulunmaktadır. Dar merdivenli tünellerden geçerek kaleye ulaşılır. İç kaleye üzerinde arma figürleri olan kapılardan ve köprüden geçerek ulaşılmaktadır. Burada Osmanlı Dönemi’nden kalma şapele minare eklenerek dönüştürülen bir camii ve Türk Hamamı bulunmaktadır. Gotik tarzda ki şapelin onarımında çalışmış İspanyol şövalyelerin isimleri ön cephede yer almaktadır.

İç kale avlusunda farklı tür ağaç ve çiçek türlerinin arasında hoş bir kafe bulunuyor. Bir şey içip dinlenirken etrafta çeşitli hayvanların dolaşması, alabildiğine yeşilin ve rengarenk çiçeklerin verdiği huzur turistlerin oldukça hoşuna gitmekte.

Kaleyi gezmek için yerdeki yön veren oklarla işaretlenmiş taşları takip etmek gerekiyor.

Müzede bulunan önemli eserler;

  • Türk hamamı
  • 626 yılında batan Bizans Gemisinin kalıntıları
  • Uluburun Batığı
  • 3.300 yıl önce batan Likya ticaret gemisi
  • 1025 yılında batan tekne ve tekneden çıkan 3 ton cam koleksiyonu
  • Karya Kraliçesinin mezar buluntularının bulunduğu Karyalı Prenses Salonu
  • Amphora eserler
  • Sikke ve Mücevherat Salonu
  • İşkence ve Katliam Odaları

İhtişamı ve etkileyici görüntüsü, kuleleri, arkeolojik eserleri ve tarihi ile dünyaca ünlü Bodrum Kalesi, mutlaka görülmesi gereken önemli tarihi yapılardan biridir. Anlatılmakla bitmeyecek güzelliği, muhteşem manzarası yanı sıra tarihte yolculuk yapmak isteyenler için ideal bir yerdir.

Bodrum Sokakları
Bodrum Sokaklar

Bodrum Kalesi’ni Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve hafta sonu günleri 09.00 – 12.00 ile 14.00 – 19.00 saatleri arasında hizmete açıktır. Bodrum Kalesi, yılın tüm aylarında, dört mevsim ziyarete açıktır. Ancak bahar aylarında gezmek çok daha rahat olmaktadır.

Bodrum Kalesi’ ne Nasıl Gidilir?

Bodrum kalesi, Bodrum Merkezine ve Milas Havalimanı’na 36km mesafededir. Otobüs ile Bodrum Otogarına gelenler, kaleye giden otobüs ve minibüs dolmuşlar ile yaklaşık 40 dakikada Bodrum Kalesi’ne ulaşabilirler. Ayrıca hem havaalanında hem de otogarda araç kiralama ve taksi hizmeti bulunmaktadır.

Özel araçla Bodrum Kalesine gidecek olanlar ise şehir merkezine geldiklerinde tabelaları takip ederek kolayca kaleye ulaşabilirler.

Bodrum Kalesi’ni gezmek için en ideal seçeneklerden biride tur firmalarından yararlanmaktadır. Hem ulaşım konusunda hem de rehberlik hizmeti konusunda tur firmaları oldukça iyidir. Cunda gezilecek yerler için tıklayınız. Bodrum müzesi detayları için tıklayabilirsiniz.

© 2013 - 2024 Gezginkolik.com