Ohrid Gezilecek Yerler

Makedonya Ohrid Gezilecek Yerler – Ohri Gölü

Makedonya’ yı 3 şehir ile anlatmaya kalksak Üsküp, Ohrid ve Bitola-Manastır deriz sanırım. Balkanların inci şehirlerinden olan, Ohrid Gezilecek Yerler yazımıza yavaş yavaş başlayabiliriz. UNESCO tarafından 1979 yılında dünya mirasları listesine eklenmiş. Hem Ohri Gölünü hem de Ohrid Kentini.

Makedonya ülkesi turist sayılarını açıkladığında, ülkelerine gelen turistlerin en yoğun olduğu bölge olarak Ohrid Kentini göstermiştir. 250.000 ziyaretçiyi aşan Ohri Gölü ve Ohrid Şehri’ ni ikinci sırada Üsküp izlemektedir. Yani Makedonya’ nın başkenti bile Ohrid kadar turist çekmemektedir. Hafta sonları Makedonların bile Üsküp’ ten 200 km yol yapıp ulaştıkları lokasyondur Ohrid.

Ohrid’ e eskiden kiliseler şehri denilirmiş. 365 gün olduğundan 365 adet kilise varmış. Fakat şuan bu kadar kilise bulunmamakta. Kiliselerin dışında 10 civarında cami olduğu bilinmekte. Makedonya’ ya müslüman kesimin yaşadığını unutmamak lazım. Aynı zamanda Osmanlı’ nın da 500 seneye yakın tarihi bulunmakta. Bu sebeple sokaklarda gezerken Osmanlı mimarisi görmeniz mümkündür. Osmanlı evleri hem göl kenarında bulunmakta hem de iç kesimlerde toplu halde hala görülmektedir.

Ohrid’ e Ulaşım – Nasıl Gidilir ?

Makedonya’ da bulunduğunuz her şehirden Ohrid’ e gitme imkanınız bulunmaktadır. Özellikle otobüs taşımacılığı ile Ohri’ ye her şehirden ulaşabilirsiniz. Fakat genellikle Türkiye’ den Üsküp hava alanına ulaşıldığından Ohrid’ e ulaşım otobüsler ile ulaşılmaktadır. Üsküp hava alanından bölgeye ulaşım 4 saat civarında sürmektedir. Yaz ve kış aylarında süre değişkenlik gösterebilmektedir. Üsküp’ ten Ohrid’ e otobüs bilet fiyatı 8-10 euro arasında değişmektedir. Ohri’ de Ohri Aziz Pavlus Havalimanı bulunmaktadır. Hali hazırda Türkiye’ den direk uçuşlar bulunmamaktadır.

Ohrid Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar Listesi ve Ulaşım

Makedonya’ nın en güzel şehri olan Ohrid’ e gittiğinizde hem yapılacaklar hemde gezilecek yerlerden önemlilerini sizlere listeliyoruz.

1- Aziz Yuhanna Kilisesi Nerede

Aziz Yuhanna Kilisesi - Ohrid Gezilecek Yerler
Aziz Yuhanna Kilisesi – Ohrid Gezilecek Yerler

Ohrid Gölü manzaralı ve şehrin en önemli yapılarından olan, kesinlikle gezilmesi gereken Kilisedir. Tekne turu yaparken de Aziz John Kilisesini görebilirsiniz.

2- Aziz Panteleymon / Aziz Kliment Kilisesi

Aziz Clement ve Panteleimon Kilisesi
Aziz Clement ve Panteleimon Kilisesi

Ohrid için en fazla turist çeken bir başka kilisedir. Kapasitesi 3.000 kişidir. Kilise tüm ülkenin en önemli kilisesi olduğundan özel günlerde ve Noel’ de akına uğramaktadır. 2007 yılında yapılan bir kazıda Kilisede, 2.383 adet Venedik sikkesi bulunmuş.

3- Ohrid Gölü Manzarasında Yamaç Paraşütü

Ohrid Gölü Yamaç Paraşütü
Ohrid Gölü Yamaç Paraşütü

Tıpkı diğer balkan ülkelerinde olduğu gibi sonradan popüler olan ve harika bir atmosferde yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Ohrid şehrinin tepesinden havalanıp Muhteşem göl manzarasında süzülebilirsiniz. Aynı zamanda havadayken Arnavutluk ta görünmektedir. En uzun kalkış noktası 1700 metredir. Fiyatı 99 euro’ dur. Benzer bir lokasyondaki ören yamaç paraşütü turları için tıklayabilirsiniz. Ülkemizden Uzungöl, Fethiye Babadağ, Tekirdağ Uçmakdere, Bodrum Ören yamaç paraşütü uçuşları gibi. Ohrid’ e geldiğinizde çarşıda acentalardan rezervasyon yapabileceğiniz gibi internet üzerinden de uçuş rezervasyonu yapabilirsiniz. Ohri gölünde yamaç paraşütü yapmak için birkaç farklı yükseklik vardır. 1300 metre, 1700 metre, 1600 metre ve 1640 metrelik tepelerdir. 1300 metrelik uçuş tepesinin fiyatını 69 euro dur.

4- Ohrid Ara Sokaklarında Kaybolun !

Ohrid Sokak Görüntüsü
Ohrid Sokak Görüntüsü

Ohrid’ in tadını ara sokaklara girerek çıkartabilirsiniz. Kaybolmaktan korkmayın ve ara sokaklardan yukarılara doğru yürüyün. Hem eski evlerini, hem villalarını hem de ufak kahve dükkanlarını öreceksiniz. Aralarda molalar vererek fotoğraf çekmeye devam edebilirsiniz. Bu sayede Ohrid gezilecek yerler siz istemeden de karşınıza çıkacaktır. Özellikle kış aylarında

5- Ohrid Gölü Üzerinde Tekne Turu

Ohrid Gölü Tekne Turları
Ohrid Gölü Tekne Turları

Ohrid Gölü’ ne bakmak kadar üzerinde bulunmanızda çok önemlidir. Mutlaka merkeze gidip tekne turlarına katılmalısınız. Çünkü her saat size farklı kareler çıkartabilir. Ücretleri 5-10 euro arasında değişmektedir. Ohrid gölünün kaynağına kadar ilerleyebiliyorsunuz. Tekne turu yaparken beach leride görmeniz mümkün. Eğer yaz aylarında gittiyseniz göle giren birçok kişi görebilirsiniz. Hatta yazları Ohri Gölü’ nde yüzme yarışmaları yapılıyormuş. Merkezde bir restoranda yemek yerken sohbet sırasında bu bilgiyi paylaşmışlardı. Farklı tiplerde tekneler ile gölde gezintiye çıkabilirsiniz. Birkaç firma bu konuda hizmet vermektedir. İstanbul’ daki Turyol teknelerinin daha ufağını düşünebilirsiniz. Bazıları sadece 8-10 kişilik oluyorlar.

6- Ohrid Gezilecek Yerler – Antik Tiyatro

Ohrid Antik Tiyatro
Ohrid Antik Tiyatro

Opera, gösteri, konser gibi aktivitelerde kullanılmaktadır. Roma ve Helenistik döneminden kalmaktadır. Eksi Ohrid bölgesinde bulunur. Gün boyu tüm turistlere açıktır. Ohrid gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

7- Su Üstündeki Müze: Bay of Bones, Ohrid

Su Üstündeki Müze - Ohrid Gölü
Su Üstündeki Müze – Ohrid Gölü

Müze göl üzerinde tahta kazıklar üzerinde duruyor. Şehir merkezinden ortalama 20 dakikalık mesafede bulunuyor. Ortalama 15 – 18 km uzaklıkta. Eski dönemde yaşamını sürdüren insanların evlerini oluşturan bir müze. İçeride parçaları sergiliyorlar. Giriş ücretli.

8- Çar Samuel Kalesi Hakkında

Çar Samuel Kalesi - Ohrid Gezilecek Yerler
Çar Samuel Kalesi – Ohrid Gezilecek Yerler

Ohrid gezilecek yerler listesinde bulunması gereken lokasyondur. Ohri gölüne hakim ve tepededir. Orta Çağ dönemini temsil etmektedir. İlk Bulgar İmparataorluğu’ nun başkenti olduğu dönemde yapılmış.

9- Ohrid Gölü Kenarında Bisiklet Turu

Ohrid Bisiklet Turu
Ohrid Bisiklet Turu

Seyahatinizi bisiklet turuyla tamamlamak isterseniz çok güzel bir alternatif olabilir. Bir kaç farklı rotaları bulunmakta. Dağ bisikletleri ile şehirde ve şehir dışındaki balıkçı köylerini görebilirsiniz. Bunun için rehber eşliğinde bisikletler kiralayabiliyorsunuz. Genelde günlük turları bu şekilde yapabiliyorsunuz. 40-60 euro civarında değişiyor fiyatları.

10- Ohrid Gölünde Tüplü Dalış

Ohrid Gölü Gezilecek Yerler - Tüplü Dalış Turları
Ohrid Gölü Gezilecek Yerler – Tüplü Dalış Turları

Ohrid kendisini yenileyen bir göl olduğundan suyun ve derinliklerin berraklığını tahmin edebiliyorsunuzdur. Düplü danış kesinlikle tavsiye ettiğimiz bu tur dur. Dalış eğitmenleri ile birlikte yapacağınız bu tur Su Müzesinin hemen yanında bulunuyor. Amfora Dalış Merkezi aynı zamanda gece dalışı yapma imkanı da sunuyor. Fiatları 40-45 euro civarında eğer gece dalış yapmak istiyorsanız 35 euro ekstra istiyorlar. Derinlik seviyenize göre 21 metreye kadar inebiliyor.

Tüm bunların dışında gene balkanlarda bulunan Kotor Gezilecek Yerler yerler hakkında bilgi almak için tıklayabilirsiniz.

© 2013 - 2024 Gezginkolik.com