Garip Türk Yemekleri Nelerdir?

Garip Türk Yemekleri Nelerdir ?

Kimi yemek görüntüsü ile kimi ismi, kimi de kullanılan malzeme ile turistlerin yadırgadığı hatta geri çevirdiği ancak tadına bakınca genel olarak beğendiği bu Garip Türk Yemekleri’ ni sizler için bir araya getirdik. Türk mutfağında yerini almış bazı yemekler bizler için ne kadar güzel ve vazgeçilmez olsa da yabancılar için garip olarak nitelendirilmektedir.

İşte yabancıların yadırgadığı Garip Türk Yemekleri;

Şırdan Dolması

Şırdan Dolması
Şırdan Dolması

Geviş getiren hayvanların midelerinin bölümleri işkembe, börkenek, kırkbayır, şırdan olarak adlandırılmaktadır. Sakatat türünün en garipsenen yemek malzemeleridir bunlar. Adana yöresine ait Şırdan Dolması, bir hayvanın midesi olan şırdan kullanılarak yapıldığından bilmeyenler için itici gelebilmektedir. Özellikle kokusu ve görüntüsü itibari ile sadece yabancılar için değil Türkler içinde de bu yemeği yemeyen insan sayısı az değil. Ancak gerçek bir şırdan ustasının elinden çıkmış şırdan dolması, oldukça lezzetli bir yemektir. Özellikle Adana’da adım başı şırdan satan seyyarlara rastlanmaktadır.

Şırdan temizlendikten sonra hazırlanan dolma içi şırdan’ ın içine doldurulur. 1 saat kadar pişirilir. Görüntüsü yılan gibidir. Kokusu ağırdır. Lezzeti güzel olsa da garip türk yemekleri listesinde başı çekmektedir.

Mumbar Dolması

mumbar dolması
mumbar dolması

Güney ve Doğu Anadolu mutfağının vazgeçilmezlerinden olan Mumbar Dolması, listemizde öne çıkan yemeklerdendir. Koyunun kalın bağırsağına mumbar denir. İç pilav malzemesi ile doldurulan mumbar, şırdan gibi pişirilir. Tabi ki mumbarın bağırsak olması bilmeyenler tarafından yadırganır. Özellikle de yabancılar tadına bakmaya bile çekinse de gerçekten lezzetli bir Türk yemeğidir. Tabi ki mumbarın çok iyi temizlenmesi şartı ile…

İşkembe

İşkembe Çorbası - Garip Türk Yemekleri
İşkembe Çorbası – Garip Türk Yemekleri

Yine aynı familyadan olan ve garip türk yemekleri olarak nitelendirilen İşkembe, inek, dana, koyun gibi geviş getiren hayvanların midelerinin ilk bölümüdür. Bu da garip karşılanmasının nedenlerindendir. Ancak diğer mumbar, şırdan gibi yemeklerden daha çok ilgi görmektedir. Özellikle işkembe çorbası, milli yemeğimizdir. Ancak kokusu ağırdır ve bilmeyenler için oldukça iticidir.

Kellepaça

Kelle Paça Nedir
Kelle Paça Nedir

Kuzu paça, koyun, kuzu ve keçi ayakları ile yapılan bir yemektir. Kelle de koyun, kuzu ve keçinin kafa etlerinden yapılır. Her ikisinin bir arada kullanılması ile kellepaça denilen ve yabancılar tarafından Garip Türk Yemeklerinin biri olarak görülmektedir. Sonuçta bir hayvanın ayakları ve kafası kullanılıyor.

Türk mutfağının sakatat kategorisinde yer alan kellepaça çorbası ya da sadece paça çorbası genellikle vazgeçilmez yemeklerimizdendir. Evlerde nadir yapılır ama işkembecilerde yoğun ilgi görmektedir.

Garip Türk Yemekleri – Midye Dolma

Midye Dolma
Midye Dolma

Her ne kadar deniz ürünleri Türk mutfağında çokça yer almasa da midyenin tüketilmesi Osmanlı Sarayına dayanmaktadır. Haşerat-ı bahriye olarak adlandırılan deniz böceklerinden midyenin dolması, Ermeni mutfağından gelmiştir. Özellikle Mardin yöresinde çokta tüketilmekle birlikte İstanbul ve sahil beldelerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Buna rağmen yabancılar tarafından Garip Türk Yemekleri listesine girmiştir. Midyenin dolması dışında tavası da Türkler tarafından çok sevilmektedir.

Islak Hamburger

Islak Hamburger - Garip Türk Yemekleri
Islak Hamburger – Garip Türk Yemekleri

Hamburgerin ıslağı olur mu diyenlere olur hem de çok güzel olur diyoruz. İstanbul’un ilk fastfood büfelerinden Kristal Büfe’ nin icadı olarak ortaya çıkmış, çok beğenilmiş ve günümüzde özellikle İstanbul İstiklal Caddesi girişinde ki büfelerde kuyruklar oluşturan lezzetlerden biridir. Köftesi normal hamburgere göre biraz daha farklıdır. Sarımsak hissedilecek kadar yoğundur. Ama ıslak ismi, hamburger ekmeğinin domates sosunda nemlendirilmesinden gelmektedir. Islak olması Garip Türk Yemekleri listesinde olmasına neden olmuştur. Ancak çok lezzetli ve yedikçe yenen harika bir atıştırmalıktır.

Hamsi Tatlısı

Listemizde bulunmasının nedeni balık ve tatlı kelimelerinin bir arada olmasıdır. Balıktan tatlı olur mu? Rize yöresinden çıkan bu tatlı olacağını gösteriyor. Bir tür hamurun içine fileto hamsi konur ve yağda kızartılıp şerbete atılır. Üzerine meyvelerden hazırlanan jöle ilave edilir. Garip geliyor insana ama tadınca da hiç de fena olmadığı hatta oldukça lezzetli olduğunu görüyoruz.

Kokoreç

garip Türk yemekleri Kokoreç
garip Türk yemekleri Kokoreç

Garip Türk Yemekleri içinde bağırsaktan yapılan bir yemek çeşididir Kokoreç. Kokorecin iç tarafı mumbar, üzerine ince bağırsak sarılır ve şişe geçirilir. Sonra kor ateşte kızartılır. Ekmek arası baharatlarla karıştırılarak yendiği gibi, porsiyon olarak da yenebilmektedir. Kokusu bilmeyenler için itici olabilir ancak tadına bir kere bakan genelde vazgeçmez kokoreçten. Anadolu ve Balkan mutfak kültürünün lezzetlerindendir. Evlerde pek yapılmaz ama dışarıda kokoreççiler oldukça iyi iş yapmaktadırlar.

İstanbul’ da ki Osmanlı Çeşmeleri için tıklayabilirsiniz.

© 2013 - 2024 Gezginkolik.com