Antalya Mağaraları

Antalya Mağaraları – Gezilecek Mağaralar

Antalya’ da oldukça Antalya Mağaraları bulunmaktadır. Bunun nedeni bulunduğu coğrafyanın ve yeryüzü şekillerinin özelliğinden kaynaklanmaktadır. Antalya, Toros Sıra Dağları eteklerinde kurulmuştur. Toros Dağları yoğun olarak kireç taşı kalkerlerden oluşmuştur. Mağara oluşumları incelendiğinde kireç taşı formasyonu ile oluştukları anlaşılmıştır.

Antalya mağaralarının birkaç tanesi dünyaca üne sahiptir. Bunlar Karain, Dim, Damlataş, Altınbeşik, Yalan Dünya, Kocain, Beldibi mağaralarıdır. Yaklaşık 500 mağaradan birçoğu da turizme açılmak için beklemektedir. Yılın hemen her ayı yerli ve yabancı turistler bu doğa harikası mağaraları görmek için Antalya’ya gelmektedir.

Antalya mağaraları görmeyenler ve merak edenler makalelerimizden bilgi sahibi olabilirler.

Antalya Mağaraları – Altınbeşik Mağarası

Antalya’ nın İbradı İlçesine bağlı Ürünlü Köyü’nde bulunan Altınbeşik Mağarası, doğal güzelliği ile yerli ve yabancı turistleri kendine hayran bırakmaktadır. Ürünlü Milli Parkı içinde ki mağara mesai saati bitene kadar ziyaretçilere açıktır.  Ürünlü Köyü ile mağara arası 4,5 km’dir.  Sarp kayalıklar üzerinden ulaşıldığı için heyecanlı bir yolculuk olmaktadır. Ancak yolun sonunda ulaşılan manzara adeta insanı büyülemektedir. Yol boyunca yöreye özgü Düğmeli Evler ilgi çekici özelliktedir.

Altınbeşik Mağarası, Türkiye’nin en büyük mağarasıdır. Avrupa’nın ise 3. büyük mağarasıdır. Yer altı gölüne sahip mağara 2200 metre uzunluğundadır. Göl 125 metre uzunluğundadır ve ortasında kayalardan oluşmuş doğal bir köprü vardır. Mağara, tamamen travertenler ve yarıklarla kaplıdır. İlkbahar ve kış aylarında tamamen suyla dolan mağara, yaz ve sonbaharda ziyarete açılmaktadır.

Mağara girişinde kafeterya bulunmaktadır. Ayrıca botlarla mağarayı gezmek isteyenler için gezi botları girişte yer almaktadır. Ücretsiz verilen bot hizmeti esnasında can yeleği giymek zorunludur.

Damlataş Mağarası

Damlataş Mağarası
Damlataş Mağarası

Damlataş Mağarası‘ nın oluşumu için 15 bin yıllık geçmişi olduğu söylenmektedir. Alanya İlçe merkezi sahilinde ki Damlataş Mağarası, en çok turist çeken mağaralardan biridir. İçindeki sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Hava sıcaklığı yaz kış değişmemektedir. Mağaranın nem oranı % 90’dır. Karbondioksit oranı da yüksektir. Bu özelliği dolayısıyla Astım hastalığına iyi geldiği söylenmektedir. Her yıl en az 4 bin astım hastası şifa bulmak için mağaraya gelmektedir.

Dim Mağarası

Dim Mağarası, Alanya’nın merkezine 11 km mesafededir. Ulaşım için 3 ayrı yol bulunmaktadır. Tosmur ya da Kestel Beldesi üzerinden ve Dim Çayı vadisinden ulaşılmaktadır. Deniz seviyesinden 323 metre yüksekliktedir. Bu yüzden inanılmaz güzellikte manzaraya sahiptir. Alanya’yı, kaleyi, Dim Çayı Vadisini tepeden izlemek, bu müthiş manzaraya tanık olmak insanı heyecanlandırmaktadır. Bu yüzden mağaranın bulunduğu çevreye seyir terasları yapılmış ve dürbün hizmeti verilmektedir.

Dim Mağarası’nın içinde sarkıt ve dikitler ve küçük bir göl bulunmaktadır. Mağaranın sıcaklığı 18 derece civarındadır ve değişmemektedir.

Karain Mağarası

Karain Mağarası, Antalya Merkezine 27 km mesafededir. Mağaraya ulaşabilmek için 522 basamak merdiven çıkılmak zorundadır. Zor gibi görünse de birçok yerli ve yabancı turist buna değeceğini düşünmektedir. Kesinlikle de görülmeye değer mağaralardan biridir.

Yapılan kazı çalışmaları, mağarada 500 bin yıl öncesinde yerleşim olduğunu göstermektedir.  1946 yılından bu yana kazı çalışmaları devam etmektedir. Karain Mağarası’nın özelliği içinde insanların yaşamış olduğu en büyük mağara olmasıdır. Mağaradan çıkarılan kalıntılar içinde Anadolu sanatının ilk örnekleri bulunmaktadır. Bu eserler Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir.

Yalan Dünya Mağarası

Mağara Anamur Karayolu üzerinde bulunan Beyrebucak köyündedir. Köye geldikten sonra yaklaşık bir buçuk kilometre içe doğru gidilmektedir.

Mağaranın geçmişi 5 milyon yıl öncesine dayanmaktadır.  Uzunluğu 4 km’dir. Ancak 1950 yılında yaşanan göçük olayı ile sadece mağaranın 450 metrelik kısmı ziyarete açıktır. .  Özel bir işletme tarafından hizmet verilmektedir. Kafeterya ve otoparkı mevcuttur. Yalan Dünya Mağarası’nın gezilen bölümünde 3 ana salon bulunmaktadır. Bu salonlar arasında geçiş tünel şeklinde geçitlerden yapılmaktadır. Mağara’da dinlenmek için oturma bankları bulunmaktadır.

Kocain Mağarası

Antalya’nın 45 km kuzeyinde bulunan Kocain Mağarası’na ulaşmak için Antalya – Burdur karayolunu takip edilerek Ahırtaş Köyü’ne doğru gidilmektedir. Mağaranın ağız genişliği 35 x 70 metredir. Türkiye’nin en geniş ağızlı mağarası olma özelliğine sahiptir. Mağaranın içinde yaklaşık 60 metre yükseklikte sütunlar ve Romalılardan kalma sarnıç bulunmaktadır. 2 Salondan oluşmaktadır.

Konakaltı Mağarası

Sadece denizden ulaşımı olan Konakaltı Mağarası, Atatürk Parkı’nın kıyısındadır. Yatay mağaranın uzunluğu 60 metredir. 2 salonu bulunmaktadır. Bunlardan Doğu salonu sular altındadır. Batı salonunda hafif su birikintileri olsa da genelde kurudur. Doğu salonu kaya bloklar ile kaplıdır. Batı salonunda sarkıt, dikit ve sütunlar bulunmaktadır.

Turistlerin en çok ilgi gösterdiği mağara olduğunu söyleyebiliriz. Deniz kıyısında olması ve odalarında ki traverten süsleri ile bezeli olması ayrı bir güzellik katmaktadır. Mağaranın sıcaklığı her zaman 28 derecedir.

Anadolu Medeniyetleri müzesi için tıklayınız.

© 2013 - 2024 Gezginkolik.com