Alanya Kızıl Kule Nerede

Alanya Kızıl Kule Nerede

Alanya Kızıl Kule, Alanya Limanı’nda bulunmaktadır. 13. Yüzyıl Selçuklu yapısı olan kule, Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır. Mimarisi ile dikkat çeken kulenin mimarı dönemin en iyi mimarlarından olan Halepli yapı ustası Ebu Ali Reha el Kettani’dir. Yapılma amacı denizden gelecek saldırıları önlemek, limanı ve tersaneyi korumaktır.

Sekizgen planlı kulenin yapımında taş, mermer bloklar ve pişmiş kırmızı tuğla kullanılmıştır. Kulenin duvarlarının genişliği 12,5 metredir. Yüksekliği 33 metre, çapı 29 metredir. 5 katlı kulede, tepeden giren gün ışığı birinci kata kadar ulaşmaktadır. Sağlamlığını arttırmak için harcında yumurta akı kullanılmıştır. Dış yüzeyine yumurta sarısı sürüldüğü için kırmızı renklidir. Adını renginden almıştır.

Alanya Kızıl Kule, 1979 yılında müze haline getirilmiştir. Alanya Etnografya Müzesi birinci katındadır. Dış yüzeyinde kitabeler bulunmaktadır. Kulenin tamamı ziyarete açıktır. Kulenin mimarisi ve terasının manzarası ziyaretçileri adeta büyülemektedir. Liman, tophane, tersane, surlar, mendirek, tersane plajı kuleden kuş bakışı seyredilebilmektedir.

Kulenin içinde üç yazıt bulunmaktadır. Bunlar, yapının mimarı Ebu Ali Reha el Kattani olduğu ve yapım yılı hakkında bilgi içermektedir. Diğer iki yazıtta ise Alaeddin Keykubat’a övgüler yapılmıştır.

Alanya Kızıl Kule, dış görünümü oldukça sade iken iç mekanda ince gösterişli ve karmaşık bir tasarım göze çarpmaktadır. Yapının zemininden dördüncü katına kadar bir sarnıç bulunmaktadır. Bu sarnıç yağmur sularını küçük kanallarla toplamaktadır. Ve günümüzde de işlevini görür durumdadır.

Alanya Kızıl Kule’ nin cephelerinde toplam elli altı tane mazgal penceresi bulunmaktadır. Savunma amacıyla düşmanı geri püskürtmek için kullanılan, 22 tane kaynar zift ve su dökme açıklığı bulunmaktadır. En üst katında ise 6 adet suları duvardan uzaklaştırmak için çörten bulunmaktadır.

Alanya Kızıl Kule
Alanya Kızıl Kule

Oldukça heybetli bir görünüme sahip olan Alanya Kızıl Kule’ nin giriş kapısı oldukça küçük ve gösterişsizdir. Bunun nedeni askeri amaçla kullanılmasıdır. Kapıdan girilince dar bir koridordan zemin kata ulaşılmaktadır. Merkezinde sekizgen fil ayağının çevresi tonozlu bir koridor ile çevrilidir.  Kulenin ilk zamanlarında zemin ve birinci katlarda koridor tonozunun başlangıcından üst örtüye kadar uzanan ahşaptan basık odalar bulunuyormuş. Bu odalar kale muhafızlarının yatmaları ve dinlenmeleri için olduğu düşünülmektedir. Merdivenleri yüksek taş basamaklarla üst kata çıkılmaktadır. Sarnıcın kenarındaki koridorun tabanında 16 tane havalandırma bacası bulunmaktadır. Bu bacalar terastan aldığı ışığı zemine taşımaktadır. 1. Katta bulunan kapının dışındaki sur duvarında büyük bir gemi graffitisi göze çarpmaktadır.

Alanya Kızıl Kule’ nin 2, 3 ve 4.  katları açık teraslar şeklindedir. Birinci katın üzerinde asma kat bulunmakta, ikinci katta ise sekizgen yapının her yüzeyinde ikişer adet tonozlu mekanlar ve açık avlu bulunmaktadır. Üçüncü katta her yüzeyde üç oda ve odalardan çıkılan teras bulunmaktadır. Dördüncü katta savunma için yapılmış siperlik ve dendanlar bulunmakta ve terasa çıkılmaktadır.

Alanya Kızıl Kule birinci katındaki Alanya Etnografya Müzesi’nde yöreye özgü halılar, kilimler, dönemin giysileri, mutfak gereçleri, silahlar, tartı aletleri, aydınlatma aletleri, dokuma tezgâhları ve Türkmen kültürünü yansıtan çadır sergilenmektedir. Ayrıca Alanya Kızıl Kule’ de resim sergisi, Selçuklu sanatı fotoğrafları ve klasik müzik konseri gibi kültür ve sanat aktiviteleri de yapılmaktadır. Kulenin terasında muhteşem panoramik manzarası seyredilirken klasik müzik dinletisi ile muhteşem bir ambiyans yaratılmıştır. Ayrıca kuleden surlara geçilerek tarihte yolculuk yapılabilmektedir.

5 katlı müzede, fotoğraflarla Selçuklu sanatı sergisi yer alıyor. Müzenin teras katında ise zaman zaman klasik müzik dinletileri yapılıyor.

Alanya
Alanya

Alanya Kızılkule, Selçuklu Dönemi’ nden günümüze gelmiş en önemli tarihi yapılardan biridir. Alanya Kalesi ile birbirini tamamlayan yapı, Alanya’nın simgesi durumundadır.

Alanya Kızılkule, gerek mimarisi gerek heybetli görünümü gerek manzarası ile yılın her ayında yerli ve yabancı turist akınına uğramaktadır.

Alanya Kızıl Kule Ziyaret Saatleri:

15 Nisan – 3 Ekim tarihleri arasındaki yaz döneminde 08.30-19.30 saatleri arasında

2 Ekim – 14 Nisan tarihleri arasındaki kış döneminde 08.30-17.30 saatleri arasında

Tatil günlerinde ise tüm gün ziyarete açıktır

Alanya Kızıl Kule’ye Alanya Limanı’ndan ulaşılabilmektedir. Giriş ücretlidir. Müze kart geçerlidir. Alanya’ya tatil amacı ile gelen herkesin görüp gezmeden dönmemesi gereken önemli tarihi yapılardan biridir. Kuleyi tur firmalarının hazırladığı turlarla da gezmek mümkündür. Hatta bu şekilde tarihi ve mimarisi konusunda rehberlik hizmeti de almak mümkündür. Bodrum kalesi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. Alanya Belediyesi için tıklayabilirsiniz.

© 2013 - 2024 Gezginkolik.com